Cristina Durà Lahoz i Carles Barriocanal Lozano han estat els guanyadors de l’onzena edició de la Beca Ernest Lluch de recerca local amb un projecte d’estudi que es centrarà en la regressió de les platges de Vilassar de Mar.
El projecte porta per títol Què està passant a les platges de Vilassar de Mar?, i partirà de la premissa que l’erosió de les platges és una problemàtica complexa que requereix un enfocament multidisciplinari. En aquest sentit, l’estudi busca identificar les causes, efectes i conseqüències de la regressió de la línia de costa, tot posant èmfasi en la necessitat d’abordar la qüestió des d’una perspectiva sostenible, equilibrant el desenvolupament econòmic, el benestar social i la protecció del medi ambient.
La beca Ernest Lluch d'investigació i recerca local organitzada per l'Ajuntament està dotada amb 4.000 euros i té l'objectiu de fomentar la investigació sobre Vilassar de Mar i el seu entorn en tots els seus àmbits, principalment en l'aspecte de la història i de la geografia, així com del patrimoni cultural i artístic.
Edicions anteriors
La primera edició de la beca Ernest Lluch de recerca local (any 2002) va premiar el treball de Francesc Caballé, que portava per títol La formació urbana de Vilassar de Mar: de veïnat a nucli consolidat segles XVIII-XIX. La segona edició la va guanyar Joan Giménez Blasco amb el treball De la vela al vapor: els Sust, una nissaga marinera a cavall dels segles XIX i XX. El guanyador de la tercera edició va ser Lluís Parcerisas i Benedé i el seu projecte Evolució del paisatge i transformacions del territori a Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt des de 1850 a l’actualitat. El premiat de la quarta edició va ser Josep Riera i Ramon, amb el projecte Creixement i complexitat. Evolució i canvis en l’estructura demogràfica de Vilassar de Mar, 1939-2007. La cinquena edició la va guanyar el Cercle d’Amistat Catalunya-Cuba, amb Vilassar de Mar indià. La beca de la sisena edició va recaure en Miquel Gurrera i Francesc Busquets i seu el projecte Vida i mort a l'entorn de la Via Augusta al seu pas per Vilassar de Mar. La guanyadora de la setena edició va ser la cooperativa d’arquitectes Lacol amb el projecte titulat Vilassar de Mar fabril. La vuitena edició, la beca Ernest Lluch va recaure en Jordi Casanovas i Alexis Serrano i el seu projecte Vilassar de Mar, una història americana. Societat i economia a cavall del vell i el nou món. Segles XVIII-XX. Agustí Martín va ser el guanyador de la novena edició amb el projecte Ran de mar, la memòria dels pescadors de Vilassar de Mar. La desena edició de la beca va quedar deserta.