Resum dels acords de la sessió plenària ordinària del 16 de juny

La sessió plenària ordinària del mes de juny, celebrada el dia 16, va aprovar obrir l'expedient per a la creació del reglament municipal de prestacions econòmiques de caràcter social de l'Ajuntament. Segons va explicar la regidora de Serveis Socials, Núria Arasa, es tracta de donar transparència, objectivitat, proporcionalitat i eficiència a un àmbit tan sensible com és el de l'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i exclusió social.

Per això, també es va aprovar la composició de la comissió d'estudi per a la redacció de l'avantprojecte d'aquest reglament que estarà formada per un regidor o regidora de l'Ajuntament de cada grup municipal, amb veu i vot. El punt es va aprovar per unanimitat de tots els grups, tot i que des del PSC i Babord van lamentar que a la comissió d'estudi els grups municipals no puguin nomenar com a representants a persones que estiguin fora de la corporació.

El segon punt, la creació de la comissió de participació ciutadana que decidirà quines seran les bases del procediment que s'haurà de seguir perquè la ciutadania decideixi en què invertir 92.000 euros del pressupost, es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, ERC-VdM diu Sí (5) i Gent per Vilassar de Mar (2), i també de Vilassar de Mar Sí que pot/Sí puede (1), a l'oposició, i les abstencions de la resta de grups, és a dir, PSC (2), C's (2), Babord (3) i CiU (5). Entre les funcions de la comissió hi haurà la d'elaborar i aprovar les bases que regiran el procés de participació i determinar els projectes que es sotmetran al procediment de participació ciutadana. La comissió estarà presidida per la regidora de Participació Ciutadana i cada grup municipal estarà representat per un regidor o regidora de l'Ajuntament adscrit al grup que representi. Des de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede es van oferir per col·laborar en tot el possible. Des del PSC es va acusar al govern de "postureo" amb aquesta mesura. Des de C's el seu portaveu va dir que només destinar el 0,5% del pressupost a participació ciutadana era insuficient. Des de Babord es van mostrar decebuts perquè aquesta proposta de pressupostos participatius va ser una de les condicions per donar suport als pressupostos i no s'havia treballat amb ells. Per a Babord no s'hauria de crear una comissió política sinó un grup de treball obert a la ciutadania. Des de Gent per Vilassar de Mar, tot i fer autocrítica i acceptar que el procés podria ser més participatiu, es va defensar que aquesta és la primera vegada que a Vilassar de Mar es dedica una partida perquè la ciutadania decideixi la seva destinació. Des de CiU van explicar que no estaven en contra del procés participatiu sinó dels imports que es destinen, que consideren minsos, i de la premura amb què es portava a terme. Des del govern, la regidora de Participació ciutadana, Raquel Zamora, va explicar que la premura era per arribar a temps ja que els projectes s'hauran d'aprovar i adjudicar abans que acabi el 2016.

En el capítol de mocions, la moció presentada per VdM sí que pot/si puede per crear una ordenança fiscal reguladora de la taxa per instal·lació de caixers automàtics a les façanes dels immobles amb accés directe des de la via pública es va aprovar amb 13 vots a favor (ERC-VdM diu Sí (5), Babord (3), PSC (2), Gent per Vilassar de Mar (2) i VdM sí que pot/sí puede (1)) i 7 abstencions (C's (2) i CiU (5)).

La moció del PSC per promocionar la recuperació i divulgació de la memòria històrica de Vilassar de Mar, en el cas concret de les tres torres de defensa que té l'escut de Vilassar de Mar, es va aprovar per unanimitat. Entre els acords, col·locar faristols explicatius de la història de les tres masies fortificades en els llocs on s'aixecaven aquests edificis, amb la proposta que el redactor dels textos sigui el vilassarenc Damià de Bas; col·locar la pedra de llinda del portal de la Torre de Can Lladó de Mar, que actualment està al jardí del Museu de la Marina, davant d'on s'aixecava la torre; i instar a l'equip de govern perquè prengui les mesures necessàries perquè es col·loqui de forma correcta la finestra trilobulada de ca la Maria Espartera, situada en el mòdul central de les tres naus que conformaven la masia de can Lladó de Mar, i que es va col·locar malament quan es va reformar. Des de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, Babord i Gent per Vilassar de Mar es va coincidir en què seria bo crear un grup de treball o comissió que treballi de forma més transversal quins temes de la memòria històrica cal prioritzar.

Per urgència, CiU va presentar una moció per modificar l'ordenança fiscal núm. 7, corresponent a la taxa per a la tramitació d'expedients i l'expedició de diferents documents administratius, incloses llicències urbanístiques. L'objectiu de la moció és que les entitats, incloses al Registre d'Entitats de Vilassar de Mar, estiguin exemptes de l'aplicació de la taxa cada cop que decideixen organitzar un acte a la via pública i que totes tinguin els mateixos drets. La moció ve motivada perquè el passat 31 de maig per JGL es va donar autorització d'ocupació de via pública per a tot l'any 2016 a favor d'una entitat sense concretar dates, horaris ni espais. La moció va generar una picabaralla política entre ERC-VdM diu Sí i el grup municipal de CiU, quan ERC-VdM diu Sí va posar en dubte el compromís de CiU amb el procés sobiranista i també entre C's i ERC-VdM diu Sí quan el portaveu de C's va dir que s'havia donat l'autorització a una entitat afí a la ideologia del govern i que el procediment no era just i generava diferències. Finalment la moció es va aprovar amb 15 vots a favor (CiU (5), Vilassar de Mar sí que pot/sí puede (1), PSC (2), C's (2), Gent per Vilassar de Mar (2) i Babord (3)) i 5 abstencions d'ERC-VdM diu Sí.

El Ple es va tancar amb un minut de silenci per l'assassinat, aquest mateix dijous, de la diputada britànica Jo Cox durant la campanya del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea.