Crònica del Ple del 27 de gener de 2022

El primer Ple de l’any ha començat amb la lectura per part de l’alcalde Damià del Clot d’una declaració institucional acordada amb tots els grups municipals, treballada per l’exalcalde Pere Almera arran de la taula rodona que va tenir lloc el passat 25 de novembre organitzada per Bricbarca. Amb aquesta declaració, els grups municipals del plenari donen suport a la creació d’un grup motor per treballar concertadament en impulsar la reobertura del Museu de la Marina i la definició del futur espai museístic de Vilassar de Mar en totes les seves vessants i dimensions.

Entre d’altres elements, la composició d’aquest grup motor ha de ser de caràcter essencialment associatiu i ciutadà, obert a totes les entitats i persones interessades en implicar-se per assolir els objectius descrits. L’Ajuntament es compromet a donar suport tècnic i material així com facilitar espais de reunió i treball i el grup motor es compromet a donar compte a la ciutadania dels seus treballs mitjançant la publicació d’una memòria anual. 

Després de la lectura d’aquesta declaració per a la reobertura del Museu de la Marina, s’ha aprovat, per unanimitat de tots els grups, l'acta de la sessió plenària del passat 23 de desembre. 

Ja en la part resolutiva, s’ha aprovat la resolució del conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme del projecte “L'herència del Maresme. Rutes turístiques del patrimoni cultural de la comarca”. El projecte no s’ha fet i el Consell Comarcal torna a l’Ajuntament els diners que aquest hi havia destinat, 21.501,88 euros, un projecte on participaven un total de 15 ajuntaments de la comarca. L’aprovació de resolució del conveni ha comptat amb els vots a favor d’ERC-Gent per VdM i Junts i l’abstenció de Cs, PSC i Babord. Cs ha votat abstenció per mostrar el “desencantament” amb un projecte que no s’ha materialitzat. El PSC també s’ha abstingut afegint que perdre una subvenció FEDER per a un projecte de comarca requeria de més explicacions per part del Consell Comarcal. Babord, en la mateixa línia, també s’ha abstingut argumentant “manca de diligència de les administracions implicades en donar explicacions del perquè no s’ha arribat a fer”. Junts ha votat a favor, tot i mostrar la seva decepció per perdre aquesta oportunitat, entenent que no ha estat una decisió de Vilassar de Mar. Per tancar aquest punt, l’alcalde Damià del Clot ha explicat que hi ha voluntat de treballar per tornar-lo a valorar i dur-lo a terme.

A la part de control de la plenària, s’ha introduït d’urgència una moció del grup municipal de Babord de suport al diputat Pau Juvillà per defensar el dret a la llibertat d’expressió davant la sentència condemnatòria del TSJC. La urgència de la moció s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC-Gent per VdM, Babord i Junts i les abstencions del PSC i Cs. 

El regidor de Babord, Carles Soler, ha explicat que el passat 14 de desembre el TSJC va condemnar per desobediència al diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, a 6 mesos d’inhabilitació i a una multa de 1.080 euros per mantenir penjats uns llaços grocs al despatx municipal de la Crida-CUP a la Paeria de Lleida quan n’era regidor, per tal de denunciar la repressió de l’Estat contra l’independentisme. La moció considera la sentència d’ingerència dels tribunals i la judicatura en la sobirania del Parlament Català. Entre el acords: es mostra el suport i solidaritat al diputat Pau Juvillà i a les vora de 4.000 persones represaliades pel seu compromís social i polític amb la lluita independentista i els moviments populars. La moció afirma que la sentència contra Pau Juvillà suposa un nou intent d’ingerència de la judicatura contra la sobirania del Parlament de Catalunya, així com una vulneració de drets com a diputat d’en Pau Juvillà, que fou escollit democràticament en les eleccions autonòmiques del passat 14 de febrer de 2021. Alhora, demana al Parlament de Catalunya que es mantingui ferm i protegeixi els drets que en Pau Juvillà té com a diputat d’aquesta institució. 

Cs ha votat en contra de la moció. Entre els arguments, el seu portaveu Juan Díaz ha defensat que els edificis públics han de romandre neutrals, sense simbologia de cap partit, i que la intervenció judicial en aquest cas s’ha fet per defensar els drets de les persones que no són independentistes, que també són catalans i tenen els seus drets.

El PSC s’ha abstingut argumentant que no entrarien en mocions que no siguin del municipalisme.

Junts ha votat a favor recordant que el 17 de desembre el Parlament va aprovar una resolució en la qual es demanava no treure la condició de diputat a ningú no condemnat per sentència ferma. Considera greu que un ens com la Junta Electoral Central (JEC) “es pugui carregar la sobirania de tot un poble”, fent referència a la notícia de l’ultimàtum de la JEC a la presidenta del Parlament donant-li cinc dies per retirar l’escó al diputat de la CUP, Pau Juvillà. 

ERC-Gent per VdM ha donat suport al contingut de la moció i respecte a les paraules del portaveu de Cs, el regidor Àngel Font ha afirmat que en els edificis públics “sí que ens obliguen a posar simbologia”.

La moció ha quedat aprovada amb els vots del grup proposant, Junts i ERC-Gent per VdM, l’abstenció del PSC i el vot en contra de Cs.

Seguidament s’ha donat compte dels decrets de l'alcaldia des del núm. 4439/2021 al 215/2022 i de la renúncia del regidor del grup municipal de Babord, Carles Soler Novàs. Soler s’ha acomiadat telemàticament del plenari recordant els 5 anys com a regidor, 4 d’ells a l’anterior legislatura. Segons ha explicat, el relleu és la manera de treballar de Babord i serveix per donar visibilitat al treball col·lectiu i assembleari del seu partit. Soler ha avançat que la persona que el substituirà serà Júlia Suriol i que d’aquesta forma Babord estarà representat per tres dones regidores. Tots els representants de la resta de formacions polítiques li han agraït la seva tasca de regidor, destacant el seu caràcter constructiu i de servei públic.

En l’apartat de precs i preguntes de l’oposició, Cs ha preguntat si en el proper Ple entrarà com a punt l’aprovació del plec de condicions del contracte de la neteja viària i de recollida de residus. El regidor de Medi Ambient, Joan Roca, li ha respost que esperen un últim dictamen i que si arriba en temps i forma podria entrar. 

Des del PSC, el seu portaveu, Quico Zamora, ha preguntat al govern si ja està treballant per nodrir de contingut la Festa Major d’hivern coincidint amb l'aniversari del naixement del municipi. La regidora de Cultura, Esther López, ha respost que havien començat a parlar amb entitats. El PSC també ha preguntat sobre el requeriment que s’havia fet públic a la UE Vilassar respecte a l’incompliment de les mesures covid-19. Zamora troba greu acusar a una entitat com la UE Vilassar i ha exigit explicacions públiques o la dimissió del regidor d’Esports. Damià del Clot ha intervingut per aclarir que s’ha fet un requeriment administratiu i que no s’havia criminalitzat ningú de cap delicte. Zamora ha recordat que el dia 30 de desembre havia enviat al regidor d’Esports un correu demanant-li explicacions i que a dia d’avui no li ha respost. El regidor d’Esports, Jodi Tapias, ha explicat que volia tractar el tema en una reunió amb els grups de l’oposició sobre el camp municipal de futbol i la seva concessió i que el requeriment, com havia explicat l’alcalde, és un acte administratiu. Zamora ha demanat al govern i al regidor que públicament donin explicacions de com es troba el tema per a la tranquil·litat de les famílies usuàries del camp de futbol. Finalment, com a prec, el PSC ha demanat al govern la relació dels expedients de ciutadans que estan pendents de resposta i el detall dels mateixos. 

Babord ha preguntat per la regularització de les plaques de gual, l’enllumenat del pg. Marítim, l’àncora del pg. Marítim i el nou Pla d’igualtat. Respecte als guals, el regidor d’Urbanisme, Àngel Font ha comentat que al març del 2018 es va fer una regularització i la modificació de l’ordenança fiscal per donar d’alta d’ofici els guals que no es van regularitzar per tal que l’ORGT pugui cobrar la taxa. Respecte l’enllumenat, Joan Roca ha explicat que quan es té constància d’una incidència es trasllada al mantenidor perquè en un període de 24 hores iniciï els treballs per detectar el problema. Explica que si és una avaria de difícil detecció o requereix de contractació, la reparació es pot allargar afegint que la demora actual a nivell mundial en components i recanvis també pot allargar els terminis de reparació. 

Respecte a l’àncora del s. XVII que ja no hi és al pg. Marítim, la regidora de Cultura, Esther López, ha explicat que està en procés de restauració i que un cop restaurada s’instal·larà davant l’edifici de l’Escola Nàutica.

Pel que fa al Pla d’igualtat, la regidora Montse Gual ha explicat que el nou pla està en fase de revisió final i que espera que durant el 1r trimestre de l’any es pugui fer l’aprovació.

Babord ha fet tres precs: que l’Ajuntament exerceixi el seu dret de compra en un pis de can Bisa i que les preguntes que el govern diu al Ple que respon per escrit es puguin publicar després perquè la ciutadania conegui la resposta. El tercer prec, que el regidor d’Esports convoqui al més aviat possible la reunió per parlar de la concessió vençuda del camp municipal de futbol.

En el torn de Junts, la seva portaveu, Laura Martínez, ha demanat que se li faciliti el llistat de tot el que el govern no ha executat al 2021. També ha preguntat si els patis de les escoles han estat oberts per a la pràctica esportiva durant la pandèmia. Sobre el requeriment a la UE Vilassar de Mar, ha demanat que si l’Ajuntament acusa ha de dir qui, com, quan i a on i no fer una acusació genèrica. També ha reclamat resposta a diferents preguntes formulades en plenàries anteriors com ara el termini que triga l’Ajuntament en tornar els avals d’obres o quina és la normativa que estipula una sanció de 400 euros pels pixums dels gossos a la via pública de la campanya “No empipis”. 

El secretari de l’Ajuntament ha donat per acabat el Ple i a continuació s’ha donat cabuda a les preguntes de la ciutadania, prèviament entrades per instància. Hi va haver només una. El veí Javier del Hierro, en sessió telemàtica, ha preguntat al govern si era coneixedor que l’associació VilassART, amb seu a l’Hotel d’Entitats, cobra una quota mensual per fer activitats només en efectiu i sense donar "cap rebut legalment vàlid". La regidora de Cultura li ha respost que era una responsabilitat exclusiva de l’entitat. Ha fet referència a l’article 16.4 del reglament d’usos de locals municipals, aprovat per Ple el 20 de setembre de 2012, per recordar que les associacions assumeixen tota la responsabilitat derivada de la contractació de persones o serveis per dur a terme les activitats desenvolupades mentre en facin ús de l’equipament municipal sense que l’Ajuntament en pugui assumir cap responsabilitat directa o indirecta. L’alcalde ha tancat el tema afegint que parlarien amb l’entitat per demanar les explicacions oportunes.