Crònica del Ple extraordinari de pressupostos celebrat el dijous 3 de març

Els grups a l'oposició van votar en contra del pressupost presentat pel Govern i també en contra de la qüestió de confiança a l'alcalde vinculada a l'aprovació del pressupost.

El plenari de l’Ajuntament de Vilassar de Mar va rebutjar el pressupost del Govern per a 2022 en el ple extraordinari celebrat ahir dijous 3 de març. En la sessió, que es va allargar durant una mica més de dues hores, l’alcalde Damià del Clot tampoc va obtenir la confiança dels grups de l’oposició per tirar endavant la proposta pressupostària del seu equip, que ara queda a expenses del que succeeixi durant el pròxim mes. Trenta dies és el temps que tenen els grups de l’oposició per presentar una moció de censura per rellevar l’actual Govern.

No sembla, però, que aquesta moció de censura tingui massa possibilitats de tirar endavant. La portaveu de Junts per Vilassar, Laura Martínez, ja va avançar ahir que el seu grup no la presentarà “perquè no volem l’alcaldia a qualsevol preu, la volem perquè la ciutadania ens hagi fet confiança”. Perquè prosperi, si algun grup la presenta, la moció de censura necessita majoria absoluta, és a dir, un mínim d’11 vots. En cas contrari, el Govern d’ERC-Gent per Vilassar de Mar (ERC-GxVdM) continuarà al capdavant de l’Ajuntament i el pressupost rebutjat ahir quedarà aprovat, tal com preveu la llei.

Presentats pel regidor d’Hisenda, Josep Solé, els comptes per l’exercici 2022 van rebre els 12 vots en contra de tots els grups municipals de l’oposició i els vuit a favor d’ERC-GxVdM, que no va poder comptar amb el vot de la regidora Núria Arasa per indisposició.

La no aprovació va fer que el pressupost quedés lligat a la qüestió de confiança sobre l’alcalde, recollida en el segon punt de l’ordre del dia, que es va saldar amb el mateix resultat: els 12 edils dels grups de l’oposició van negar la seva confiança a Del Clot, que, amb el suport dels vuit representants del seu Govern, no va tenir prou per tirar endavant el pressupost.

Les votacions es van succeir després que Solé desglossés un pressupost xifrat en 25.068.507 euros per a l’Ajuntament. Per al Patronat Escoles Bressol municipals, els ingressos previstos són 1.227.387 euros, la mateixa quantitat que les despeses. Mentre que, per a la  Societat Municipal de Promocions Urbanes S.A, les despeses  previstes són de 827.455 euros i els ingressos pugen a 944.382 euros.

“Aquest pressupost té com a objectiu primer realitzar inversions de gran rellevància per al municipi, tant en la via pública com en equipaments culturals, esportius, educatius i de serveis generals”, va afirmar el regidor d’Hisenda. “També, millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes sense augmentar la pressió fiscal; vetllar per les persones en situació de vulnerabilitat; millorar substancialment la neteja viària, platges i rieres i incentivar l’estalvi energètic mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques”, va afegir Josep Solé.

“Millorem la inversió en equipaments culturals i esportius. Incrementem en un 88,5% les inversions en centres educatius i incrementem el pressupost de neteja viària, platges i rieres”, va destacar, després de qualificar el pressupost de “realista”.
Solé també va incidir en els 350.000 euros més que el Govern preveu recaptar mitjançant l’IBI i en el manteniment del deute per sota del 75%, “la qual cosa permet demanar préstecs i fer altres qüestions”, segons va aclarir.

Entre les partides que va esmentar, destaquen els 1.023.000 euros destinat a manteniment de la via pública, els 860.215 euros d’inversions en equipaments i els 360.000 euros previstos per a inversions en la Policia, material informàtic, habitatge i estalvi energètic. La millora dels equipaments esportius compta amb un pressupost de 177.400 euros, mentre que per a l’ampliació de l’Ateneu es preveu destinar 215.000 euros.

“Tot i la forta inversió, 2,25 milions d’euros, el pressupost és realista i no s’incrementa l’endeutament”, va afirmar Solé. “Seguim incrementant la despesa social i en igualtat i destinem 1,4 milions d’euros a serveis públics, com ara seguretat, mobilitat, accessibilitat, habitatge, vies públiques, benestar comunitari i medi ambient”, va continuar el regidor.

En el torn de paraula de l’oposició, Ciutadans va argumentar el seu vot en contra del pressupost “perquè no genera esperança ni il·lusió ni defineix un model de poble”. “El pressupost és un instrument per la millora del poble i vostès no ho fan i tampoc són sensibles a les necessitats i problemes de la gent del poble i augmenten en 350.000 euros la recaptació a través de l’IBI”, va afirmar el seu portaveu, Juan Díaz.

“També estem decebuts per les despeses perquè es preveu 550.000 euros menys que el 2021 i la meitat es paga amb el que es va deixar d’invertir l’any passat. A més, només el 9% de les execucions són transformadores. La resta són reparacions que s’han de fer”, va afegir Díaz, que també va retreure al Govern el retard en presentar el pressupost.

El PSC va considerar que el Govern “es limita a fer un mer exercici de números, sense informe polític i sense dir a on volen arribar i quin poble volen” i que ha desaprofitat “finestra d’oportunitat que oferia la pandèmia de la covid-19 fer un pressupost diferent”.

El portaveu socialista, Quico Zamora, va retreure al Govern la baixa execució del pressupostat (“El desembre passat, només s’havien executat 50.000 dels 2.620.000 euros del pressupost de 2020”); l’increment de la pressió fiscal a través de l’IBI, la manca de planificació pel que fa a l’habitatge i l’absència d’informes polítics que expliquin els objectius de cada àrea, entre altres qüestions.
“Suspenem la seva gestió perquè el pressupost hauria de ser una eina de transformació del municipi, de futur, i no meres partides per gastar en el més immediat; per això, no calen polítics”, va asseverar Zamora.

Babord va assegurar que “la proposta és molt deficient, no té cap proposta valenta ni cap nou repte”. “No només és continuista, sinó que es limita a proposar tot allò que no han fet durant els exercicis anteriors”, va afirmar Elena López.

“No es planteja acabar amb les subvencions a dit, no augmenta el personal, no es parla de l’eina que permet fer una bona gestió del personal, redueix despesa en habitatge i no preveu res per a la nefasta gestió de la piscina municipal i de la concessió del camp de futbol”, va detallar la portaveu de Babord. “El Govern actua com si tingués majoria absoluta quan no la té, va a la seva, amb prou feines ens informa d’alguna cosa i ara vincula els pressupostos a una qüestió de confiança sobre l’alcalde. Torna a ser una ocasió perduda i un fracàs”, va afegir Elena López després de criticar que el Govern no negociés el pressupost amb els grups de l’oposició.

Junts per Vilassar, per la seva banda, va assenyalar que “el relat del Govern no s’ajusta a la realitat”; que “és com el dia de la marmota” en al·lusió al retard en presentar el pressupost i a “la manca de voluntat per negociar realment el pressupost”; i que “tota la inversió prevista se sufraga amb deute, no amb pressupost corrent”.

“Aquest pressupost és paper mullat, no un compromís. Cap any l’han executat ni han complert els compromisos. És un tràmit i així no es governa un municipi ni una casa. No hi ha ganes ni il·lusió, només a l'apatia com a la resta de coses que fan”, va afirmar la portaveu Laura Martínez, després de coincidir en bona part dels aspectes que havien destacat els altres grups de l’oposició.

En el torn d’ERC-GxVdM, Solé va replicar que la pressió fiscal no puja sinó que es manté estable en el seu conjunt; que les inversions es fan amb deute perquè el romanent no es pot entrar en el pressupost inicial; i que les inversions no executades de l’any passat no es perden sinó que passen a aquest exercici.

El rebuig de tots els grups de l’oposició al pressupost va donar pas a la qüestió de confiança sobre l’alcalde Damià del Clot que, com ja havien fet tots els grups municipals de l’oposició amb anterioritat, va començar el seu discurs condemnant la invasió russa d’Ucraïna i va mostrar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès.

Del Clot va agrair la feina feta per la regidoria encapçalada per Solé i pel departament d’intervenció i va incidir en la dificultat de governar en un context en el qual, “ens ha passat de tot”, segons va dir, en al·lusió a la pandèmia, la temporalitat d’alguns treballadors del consistori, inclosa la de la persona responsable d’intervenció que va combinar la feina en dos ajuntaments.

“Ha estat un mandat de molta complexitat en la gestió pública, on la política ha hagut de gestionar la immediatesa, on molts altres factors no han ajudat i creguin-me que no ha estat gens fàcil”, va defensar la seva gestió l’alcalde de Vilassar de Mar. “Probablement, el pressupost no s’ha negociat tot el que hauríem d'haver negociat, però això és bilateral: el Govern té culpa, però no tota. Nosaltres no ho hem fet, però l’oposició tampoc ha entrat com hauria d’haver fet; hi ha concurrència de culpes”, va afegir Del Clot.

L'alcalde de Vilassar de Mar va destacar que, tot i l’herència rebuda, el seu Govern ha reduït el deute gairebé en un 110% (era al 180%) i va convidar als grups de l’oposició a presentar una moció de censura per intentar millorar la gestió. “Veuran que estar aquí no és fàcil i que, si hi arriben, vostès també denunciaran les herències rebudes”.

El discurs de Del Clot no va fer canviar el sentit del vot de cap dels grups de l’oposició, que van reiterar algunes de les crítiques ja expressades respecte al pressupost i van acusar l’alcalde de no generar la confiança que estava demanant.

El portaveu del PSC es va comprometre, a més, a “entomar el repte dels 30 dies perquè l’oposició també té una responsabilitat”. “Com l’any passat, enguany estem disposats a donar suport a una moció que doni un tomb a aquesta legislatura i no entrem en més problemes dels que ja tenim”, va afirmar Quico Zamora.

Babord va apuntar “la debilitat d’un Govern que, per segon any consecutiu, tot i necessitar només dos suports externs per tirar endavant el seu pressupost, no és capaç d’obtenir-los i ha de recórrer a un mecanisme tan antidemocràtic d’aprovació automàtica del pressupost”.

Tamara Mateos va afegir, entre altres arguments, que el seu grup no pot tenir confiança “en qui ni tan sols intenta negociar els pressupostos amb l’oposició; en un Govern amb qui hem estat negociant molts mesos i no ha estat capaç de concretar ni una sola proposta; en qui manté després de 15 anys al Govern al regidor Joan Roca, responsable del deute milionari que arrossega el municipi i que ha trigat quatre anys a plantejar un nou contracte de residus”.

La portaveu de Junts va tancar la ronda d’argumentacions afirmant: “No podem donar confiança a un alcalde que no governa, que no es dedica a Vilassar de Mar i que no es preocupa per les necessitats de la seva ciutadania”.

Tot seguit, Laura Martínez va anunciar que el seu grup no presentarà cap moció de censura perquè “la ciutadania va donar a Esquerra una majoria molt ampla i va deixar l’oposició molt fragmentada, la qual cosa fa molt difícil que ens posem d’acord a un any de les eleccions i tenint ideologies tan diferents”.

“No volem l’alcaldia a qualsevol preu, la volem perquè la ciutadania ens hagi fet confiança, per fer un Govern que millori la vida dels vilassarencs, més segur, amb més cultura... Seguirem treballant per això, però no per la porta del darrere, sinó del davant”, va concloure la representant de Junts.

El Ple es va tancar amb la votació nominal de la qüestió de confiança, que va tenir exactament el mateix resultat que la del pressupost: els 12 vots en contra dels grups de l’oposició i els vuit a favor d’ERC-GxVdM.