Manifest institucional i acció reivindicativa feminista en el Dia Internacional de les Dones

A les 12 del migdia, la lectura del manifest ha aplegat un centenar de persones a la plaça de l'Ajuntament

La regidora d'Igualtat, Marta Rovira, acompanyada per l'alcalde, Damià del Clot, i diferents regidors i regidores del consistori, ha llegit el manifest institucional d'enguany en una plaça de l'Ajuntament on s'han concentrat un centenar de persones. El manifest posa l'accent en el compromís per seguir treballant en la construcció de municipis feministes que avancin cap a l'erradicació de les desigualtats socials i econòmiques i la protecció de tots els drets de les dones i les nenes:

Manifest: Compromís municipalista per unes polítiques locals feministes

Avui, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, alcem de nou la nostra veu a favor dels drets de les dones i reforcem la nostra lluita feminista des de diferents territoris i municipis arreu del món. L’alcem també per aquelles dones de territoris on els seus drets i llibertats més bàsiques estan vulnerades de manera sistemàtica, com l’Iran, l’Afganistan o Iemen. I ho continuarem fent fins que TOTES les dones siguem lliures i la igualtat real estigui assolida.

Ara fa 28 anys, arran de la Declaració i la Plataforma d’Acció de Beijing, aprovada en la Quarta Conferència Mundial de les Dones, les polítiques d’igualtat de gènere van viure un punt d’inflexió que va permetre, viatjant des del terreny internacional fins el local, donar una major centralitat al gènere en els nostres consistoris i canviar l’orientació de les polítiques revisant les estructures que reprodueixen les desigualtats de gènere i el reforç de l’empoderament femení en la presa de decisions.

Són moltes les dones que ens han precedit en la lluita per la igualtat. És només des del lideratge i la praxis feminista que podrem avançar en la consecució de territoris igualitaris, sostenibles i que posin la vida al centre, mitjançant el disseny i posada en marxa de polítiques públiques locals transformadores i transversals, i en la promoció de serveis inclusius i que fomentin la igualtat de totes les persones.

Tenim present que els governs locals, com administracions més properes a la ciutadania, juguem un paper estratègic en la lluita per la igualtat. Des del municipalisme tenim una llarga trajectòria en l’impuls de polítiques locals d’igualtat.

La trajectòria empresa per les regidories d’igualtat, colze a colze amb altres administracions, entitats i les xarxes de dones han contribuït a consolidar les polítiques públiques d’igualtat de gènere en el nostre país, una tasca que ha estat clau en la construcció i la consolidació de territoris feministes.

Ara cal continuar consolidant el desplegament de les polítiques feministes amb una clara vocació integral i transformadora, amb l’objectiu de garantir els drets de les dones. Estem convençudes que aquest compromís feminista ens permetrà millorar l’impacte de les polítiques d’igualtat de gènere en els nostres municipis i garantir una major cohesió i equilibri territorial.

Volem eliminar les desigualats en tots els àmbits de la vida pública i privada des de la política, la ciència, la salut , els esports, el treball, les cures ... i també en el canvi tecnològic i l'educació en l'era digital, per a aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de totes les dones i nenes, tal i com les Nacions Unides expressen en el seu lema pel 8 de març d’enguany.

Per tot això, ens refermem en el nostre compromís per seguir treballant en la construcció de municipis feministes que avancin cap a l’erradicació de les desigualtats socials i econòmiques i la protecció de tots els drets de les dones i les nenes.

Després de la lectura del manifest, ha començat un acció reivindicativa organitzada per l'Assemblea Feminista de Vilassar de Mar i Viladona, que ha transcorregut per diferents carrers del municipi, des de la plaça de l'Ajuntament fins a la Biblioteca Municipal. Al final del recorregut, les persones assistents han omplert un símbol de la dona, pintat amb guix al terra, de flors liles (pensaments) i han recordat la lluita per la igualtat, avui i cada dia.

La programació amb motiu del Dia Internacional de les Dones continua amb les següents activitats:

8 de març

16 h Classe oberta de l’assignatura "Art i Teixit" del Grau en Belles Arts de la Universitat de Barcelona, al voltant de l’obra "Quina bata? La nostra bata. D’aquell treball domèstic, d’aquelles dones". Museu Enric Monjo

9 de març

17.30 h BiblioLab del Nascuts per Llegir: Emocions violeta, a càrrec de Mireia Martínez. Adreçat a famílies amb infants de 2 a 3 anys. Cal inscripció prèvia a b.vilassarm.elm@diba.cat o bé al 937506834. Biblioteca Municipal E. Lluch

20 h Sessió oberta de Música i Moviment Expressiu. Espai Galbany. (Aula de Música)

10 de març

17 h Sessió oberta del Cor Grans Dones, dirigit per Rosa Mateu. Aula de Música. (Aula de Música)

18 h Cinema amb la pel·lícula "Una cuestión de género". Sala Cultural M. Roser Carrau. (Viladona)

11 de març

De 12 a 14 h “Vermutillo feminista”. Acte de trobada de dones. Hi haurà música en directe a càrrec de Sara Reig. S’ofereix vermut o cervesa i un aperitiu. Cal fer reserva al telèfon de Viladona per WhatsApp al 633 34 28 54. Preu: tiquet col·laboració: 5 €. Pati porxat de l'Escola del Mar. (Viladona)

12 de març

 10 h VIII Caminada de la Dona i posterior botifarrada. Les inscripcions, en aquests moments, estan tancades. Concentració a les 9 h, a la plaça de l’Ajuntament, per a l’entrega de dorsal i samarreta.

19 h Ai, cony! Un monòleg d'amor, humor i ovaris. Entrada anticipada online (fins a 24 h abans) al web vilassardemar.koobin.cat: 5 euros. Entrada comprada el mateix dia (online o a taquilla amb targeta): 7 euros. Sala Cultural M. Roser Carrau.

28 de març

18 h Xerrada: "Situació actual de la dona afganesa", a càrrec de Nadia Ghulam, escriptora, refugiada afganesa i activista. Sala Cultural M. Roser Carrau. (Assemblea Feminista VdM i Viladona)