Del 17 al 19 de novembre celebrem la festa de la independència municipal amb les Festes de Tardor

La programació festiva inclou una quarantena d'activitats

Durant tres dies, el 17, 18 i 19 de novembre, amb les Festes de Tardor, celebrem el naixement de Vilassar de Mar com a municipi, la nostra història i el nostre passat. Amb prop d’una quarantena d’activitats, reviurem el procés de segregació que el 19 de novembre de 1784 es va materialitzar amb el naixement de Vilassar de Mar com a poble independent de Vilassar de Dalt (aleshores Sant Genís). 

Amb la col·laboració de diverses entitats, l’Ajuntament ha elaborat una programació que posa l’accent en l'aspecte cultural i històric dels esdeveniments. Durant aquests tres dies, el públic podrà gaudir dels diferents moments que marquen el procés de segregació. El dia 17 serà el moment de La xalada, en què el poble manifesta la seva voluntat de segregar el Veïnat de Mar de Vilassar i constituir-se en un nou municipi independent. Durant aquest dia hi haurà una xerrada sobre l’origen de Vilassar de Mar, un cercavila, petardada i la lectura del ban de crida a la festa, a més d’una actuació bastonera, un sopar solidari i els concerts de la Sant Pau Rhumb Band i Banannabeach Trio.

El dia 18, al matí, serà el moment de La quotidiana, en què el poble viu amb normalitat després d’haver engegat el projecte de segregació del Veïnat de Mar. Aquí es podrà gaudir de la Fira de col·leccionisme Playmòbil, una hora del conte especial a la Biblioteca, música al carrer i espectacle d’animació infantil al Veral de l’Ocata amb la lectura del manifest pels drets de la infància del Consell d’Infants i un espectacle sardanista a la plaça del Círcol.

A la tarda, es viurà l’Enfaixada, moment en què el poble es prepara per impulsar i defensar la seva proposta de segregació, davant les veus contràries. Aquí hi haurà plantada de bèsties de foc, jocs tradicionals de fusta, música al carrer i l’actuació de l’Esbart Som riu d’Or. Al vespre, a partir de les 18.30 h, arriba el Fem sarau, moment en què el poble defensa la seva proposta, amb el recurs al foc com a element més destacat. Serà el moment del cercavila amb les bèsties de foc i el cercavila amb l’Agrupació Musical de Mataró. A la nit arribarà l’Escalfa’t, moment en què el poble fa pinya i posa de manifest el caliu que hi ha entre el veïnat. Entre les activitats, una nit de foodtrucks i concerts amb Los restos de Morgan, Sexenni i Axel Pi Dj (Sidonie).

El darrer dia, el 19 de novembre, celebrarem Som poble, moment final en què el poble esclata en alegria un cop ha aconseguit els seus objectius i Vilassar de Mar s’ha constituït com un municipi independent. A més d’un cercavila popular, hi haurà la Fira d’entitats amb la participació d’entitats culturals del poble (amb nombrosos tallers), i una visita guiada pels indrets més emblemàtics de Vilassar de Mar.

Per fer-ho tot més històric, es convida a tota la població a participar en els cercaviles del divendres i el diumenge vestits i vestides d’època: faldilla llarga, faixa o davantal, brusa, espardenyes i mocador, pantalons de pana o cotó recollits, camisa clara, armilla, faixa, espardenyes, barret o gorra i mocador.

PROGRAMACIÓ:

17 de novembre

La xalada: el poble manifesta la seva voluntat de segregar el Veïnat de Mar de Vilassar i constituir-se en un nou municipi independent: Vilassar de Mar

17.30 h Xerrada sobre l’origen de Vilassar de Mar, a càrrec d’Alexis Serrano, del CEV. Jardí de l’Espai Cultural Can Bisa. A continuació, cercavila amb les colles de l’AVAL. Fins a la plaça de l’Església.

18.45 h Petardada i lectura del ban de crida a la festa. Plaça de l’Església. A continuació, cercavila amb les colles de l’AVAL i La Tropa Teatre. Fins a la plaça de l’Ajuntament.

19.15 h Recepció popular del veïnat de mar, a càrrec de La Tropa Teatre. Plaça de l’Ajuntament.

19.30 h Actuació bastonera, a càrrec del Ball de Bastons del Clot. Plaça de l’Ajuntament.

20 h Concert de la Sant Pau Rhum Band. Plaça de l’Ajuntament.

20.30 h Sopar solidari amb torronada popular, pisto, migas i limoná de la comunitat daimieleña i pastes i té de la comunitat musulmana. Tiquet: 5 € torronada; 5 € pisto, migas i limoná; 5 € pastes i té. Si es compren tots tres: 13,5 €. Els diners recollits es destinaran a La Mataró de TV3. Plaça de l’Ajuntament.

21.30 h Concert de Banannabeach Trio. Plaça de l’Ajuntament.

18 de novembre

La quotidiana: el poble viu amb normalitat després d’haver engegat el projecte de segregació del Veïnat de Mar

De 10 a 14 h Fira del col·leccionisme Playmòbil amb diorames i tallers. Preu: 1 €. Cooperativa L’Obrera (C. Lluís Jover, 22).

11 h L’hora del conte: El tresor d’en Max, a càrrec de Gemma Ventura, narradora professional. Biblioteca Municipal Ernest Lluch i Martín.

11 h  ACTE SUSPÈS: Música al carrer, amb el Cor Aoke de l’Aula de Música. Veral de l’Ocata.

11.30 h Lectura del Manifest pels Drets de la Infància, a càrrec del Consell dels Infants de Vilassar de Mar. Veral de l'Ocata.

11.30 h Espectacle d’animació infantil, a càrrec de Trastos Band. Veral de l’Ocata.

12.30 h Espectacle sardanista “Sardashow”, a càrrec de la Cobla Contemporània. Plaça del Círcol.

13.30 h ACTE SUSPÈS: Música al carrer, amb el Cor Aoke de l’Aula de Música. Carrer Sant Joan.

Enfaixada: el poble es prepara per impulsar i defensar la seva proposta, davant les veus contràries

De 16 a 20 h Fira del col·leccionisme Playmòbil amb diorames i tallers. Preu: 1 €. Cooperativa L’Obrera (C. Lluís Jover, 22).

16 h Plantada de bèsties de foc, a càrrec dels Mansuets de Foc. Av. Arquitecte Eduard Ferrés i Puig.

De 17 a 20 h ”Joguinejar”, jocs tradicionals de fusta. Plaça Pau Vila.

18 h ACTE SUSPÈS: Música al carrer, amb el Cor Aoke de l’Aula de Música. Plaça Pau Vila.

18.30 h Actuació de l’Esbart Som riu d’Or. Plaça Picasso.

Fem sarau: el poble defensa la seva proposta, amb el recurs al foc com a element més destacat

18.30 h Cercavila amb les bèsties de foc. Av. Arquitecte Eduard Ferrés i Puig, Montevideo, Mestral i plaça Tarradellas.

19 h Nit de foodtrucks i servei de bar, a càrrec de La Rierada. Plaça Tarradellas.

19.30 h ACTE SUSPÈS: Música al carrer, amb el Cor Aoke de l’Aula de Música. Carrer Sant Joan.

19.45 h Cercavila amb l’Agrupació Musical de Mataró. De la plaça Picasso fins a la plaça Tarradellas.

Escalfa’t: el poble fa pinya i posa de manifest el caliu que hi ha entre el veïnat

20.45 h Concert de Los restos de Morgan, Sexenni i Axel Pi Dj (Sidonie). Plaça Tarradellas.

De 20.30 a 01.30 h Punt lila: espai d'informació, sensibilització, suport i acompanyament a qualsevol persona que pateixi o visualitzi una agressió masclista i/o LGBTI-fòbica. 

19 de novembre

Som poble: el poble esclata en alegria un cop ha aconseguit els seus objectius i Vilassar de Mar s’ha constituït com un municipi independent

De 10 a 14 h Fira del col·leccionisme Playmòbil amb diorames i tallers. Preu: 1 €. Cooperativa L’Obrera (C. Lluís Jover, 22).

10 h Cercavila popular, a càrrec de les colles de l’AVAL i La Tropa Teatre, amb la presència de les autoritats. Del Museu Enric Monjo a la plaça Tarradellas.

D’11 a 14 h Fira d’entitats, amb la participació d’entitats culturals de Vilassar de Mar. Plaça Tarradellas.

 • 11 h Lectura del manifest del Correllengua, xocolatada i microteatre amb Perdó. Una mini obra en un sol acte per a una irònica disculpa, a càrrec de la Cia. Memory.
 • 12 h Exhibició de ball, a càrrec de Soul Trail Dance & Sport.
 • 12.30 h Taller de màgia, a càrrec de Màgic Grup Maresme.
 • Tot el matí Taller de polseres de puntes, a càrrec de l’Associació de Puntaires del Passeig.
 • Tot el matí Joc de Trivial de Vilassar de Mar, a càrrec de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar.
 • Tot el matí Ball de l’ase Innocenci, a càrrec dels Mansuets de Foc.
 • Tot el matí Taller de dibuix, pintura i fang, a càrrec de VilassART.
 • Tot el matí Muntatge d’un circuit d’scalèxtric, a càrrec d’Slot Meeting.
 • Tot el matí Jocs de taula, a càrrec de l’Ateneu Vilassanès.
 • Tot el matí Exposició “Joan Brossa: el poeta total”, en el marc del Correllengua.
 • Tot el matí Taller i muntatge de mobles de pessebre i pintura de figures de pessebre, a càrrec de Associació de Pessebristes i Modelistes de Vilassar de Mar.
 • Tot el matí Taller de manualitats de vaixells i piscineta per pescar vaixells, a càrrec de Bricbarca.

De 16 a 20 h Fira del col·leccionisme Playmòbil amb diorames i tallers. Preu: 1 €. Cooperativa L’Obrera.

17 h Vols conèixer Vilassar de Mar? Visita guiada pels seus indrets més emblemàtics (inscripcions a padillaal@vilassardemar.cat fins a les 12 h del dijous 16 de novembre).

24, 25 i 26 de novembre

El dia 24 (20 h), El dia 25 (19 h) i el dia 26 (18 h) Teatre amateur Monòlegs de la vagina, a càrrec de La Tropa Teatre Sala La Tropa (C. Sant Ramon, 125).