L’Ajuntament incorpora noves eines per promoure l’envelliment actiu de la nostra gent gran

Un grup motor impulsat per la Regidoria de Gent Gran farà una diagnosi per detectar les necessitats reals d’aquest segment de la població i establirà les línies estratègiques d’actuació 

Que la nostra gent gran envelleixi de manera activa i amb la millor qualitat de vida possible. Aquest és l’objectiu que persegueix la Regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament de Vilassar de Mar i, per aconseguir-ho, ha activat, entre altres eines, un grup motor per elaborar una diagnosi sobre l’envelliment actiu al nostre poble.

Aquest grup motor es va reunir per primera vegada el passat 15 de novembre i es preveu que a mitjans de setembre de l’any vinent, ja pugui comptar amb la diagnosi. Aquest estudi permetrà recopilar dades sociodemogràfiques relacionades amb l’envelliment actiu; determinar els serveis i recursos necessaris per afavorir l’envelliment actiu; conèixer les necessitats reals de les persones grans d’ara i del futur; elaborar una proposta de línies estratègiques per guiar les actuacions i cercar les respostes més adients per afavorir l'envelliment actiu durant el cicle vital.

Segons dades de 2021, a Vilassar de Mar, un 20,26% de la població està formada per persones de més de 64 anys. És per això que els ens locals com l’Ajuntament han inclòs entre les seves prioritats promoure l’autonomia personal i el benestar físic, social, emocional i mental de les persones durant el seu procés d’envelliment. Els estudis demostren que fer-lo de manera activa permet optimitzar aspectes com la salut, la participació i la seguretat de les persones grans i, per tant, millorar la qualitat de vida d’aquestes persones a mesura que envelleixen.

Tres eixos transversals

Les accions es faran tenint en compte tres eixos transversals: la diversitat i heterogeneïtat de les persones grans amb una perspectiva interseccional (eixos de gènere, diversitat cultural i d’origen, diversitat funcional, etc.), la soledat i l’escletxa digital.

Per dur a terme aquestes accions, l’Ajuntament compta, a més, amb el suport tècnic de Projectes estratègics en l'àmbit de l'envelliment actiu, el programa de la Diputació de Barcelona que ofereix assistència per millorar l'organització de serveis, equipaments i professionals en l'àmbit de l'envelliment actiu, i també amb la col·laboració del Centre d’Estudis i Recerca per a una Societat Inclusiva (CERSIN) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), com a part integrant del grup motor.  

Amb la incorporació d’aquestes eines, la Regidoria de Gent Gran reforça el seu propòsit d’oferir cada vegada més, una atenció  de més qualitat a les persones grans del municipi.