Vilassar de Mar vol protegir el patrimoni marítim

L’objectiu principal és protegir els elements de primera línia de platja que es troben amenaçats per la llei de Costes

L’Ajuntament de Vilassar de Mar vol que la Generalitat de Catalunya declari el patrimoni marítim de Vilassar de Mar com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE). L’objectiu principal és protegir els elements de primera línia de platja que es troben amenaçats per la llei de Costes, entre les quals hi ha les casetes de pescadors de l’espigó de Garbí, el Club Nàutic de Vilassar de Mar o les barques tradicionals varades a la sorra, testimonis d’una rica tradició marinera i de la cultura estiuenca i esportiva marítima catalana.

El 5 de març, l’Ajuntament es va reunir amb representants de la Direcció General de Patrimoni Cultural i de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i, en una visita sobre el terreny, els va mostrar part d’aquest patrimoni marítim. Després de la visita, es va acordar col·laborar i treballar conjuntament en els elements que poden ser inclosos en aquesta declaració, per tal de presentar la sol·licitud de BCIN amb tota la documentació necessària i el seu encaix jurídic. El Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català de la Generalitat de Catalunya és l’òrgan encarregat d’atorgar el BCIN i es reuneix dos cops l’any, a la primavera i a la tardor.

Dins d’aquesta Zona d’Interès Etnològic que es vol demanar hi hauria tant el patrimoni material (edificis, construccions, barques tradicionals, patí de vela) com el patrimoni immaterial vinculat a la cultura i memòria marinera de Vilassar de Mar, que ha estat conservada per diverses associacions, entitats i particulars. La declaració de BCIN de Zona d’Interès Etnològic garantiria la protecció, valorització i divulgació, tant de la mateixa construcció com del seu entorn i del patrimoni immaterial (memòria oral) que hi estan vinculats.