Pressupostos Participatius 2025-2026

Any 2025

Del 3 de febrer al 10 de març de 2025, s’obre el termini perquè qualsevol persona major de 16 anys pugui presentar propostes als Pressupostos Participatius del 2025-2026. És la setena edició d’aquest mecanisme de participació ciutadana a través del qual els veïns i veïnes podran decidir a què es destina una part del pressupost municipal. En aquesta convocatòria hi ha prevista una partida de 300.000 euros. 
Enguany, totes les propostes que es presentin hauran de ser d’inversions i estar vinculades a uns Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per l’Assemblea General de Nacions Unides, relacionats amb el consum responsable. Concretament als ODS següents:

  • ODS 6: Aigua neta i sanejament: garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a totes les persones.
  • ODS 7: Energia assequible i no contaminant: garantir l'accés de tots a l'energia assequible, fiable, sostenible i moderna.
  • ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles: millorar la vida a les ciutats i comunitats urbanes, fent-les més accessibles, ecològiques i resilients davant els reptes com el canvi climàtic, la creixent urbanització i la desigualtat social.
  • ODS 12: Producció i consum responsable: garantir modalitats de consum i producció sostenibles, fomentant l'ús eficient dels recursos naturals, reduint els residus i les emissions contaminants, i promovent pràctiques de producció i consum que no posin en perill el medi ambient ni el benestar social.

Guia ràpida presentació de propostes als Pressupostos Participatius

Quines propostes es poden presentar?
Inversions: béns inventariables permanents en el temps, corresponents a qualsevol àmbit de competència municipal: des de la renovació o creació d’un equipament, fins a la millora d’un espai públic, l’adquisició de mobiliari, la creació d’una pàgina web o d'una app, entre altres exemples. 

Qui pot presentar propostes?

  • Qualsevol ciutadà o ciutadana, major de 16 anys, a títol individual.
  • Les entitats inscrites al Registre municipal d’entitats de Vilassar de Mar.
  • Els centres educatius del municipi.
  • Els grups d’interès de Vilassar de Mar que estiguin legalment registrats.
  • El Consell d’Infants i el Consell d’Adolescents representats per una persona major de 16 anys.
  • Qualsevol altre òrgan de participació de Vilassar de Mar legalment reconegut. 

Qui no pot participar?

  • Els partits polítics o coalicions electorals.
  • Els membres de la Comissió de Pressupostos Participatius amb dret a vot.

Com presentar les propostes?
Del 3 de febrer al 10 de març de 2025, cada persona podrà presentar el nombre de propostes que estimi convenient. Les propostes es podran presentar de dues maneres:
a) Per via telemàtica, a través del portal de tràmits online del web municipal (omplint instància genèrica i adjuntant formulari específic).
b) Presencialment, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l'Ajuntament (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h).
 
La Comissió de Pressupostos Participatius, a l’hora de seleccionar les propostes que aniran a votació popular, es regirà pels següents principis:
a) Visió de barri/poble fins a 15 punts.
b) Màxim nombre de necessitats satisfetes fins a 10 punts.
c) Inclusió, equitat i diversitat de col·lectius fins a 30 punts.
d) Equitat de gènere fins a 20 punts.
e) Sostenibilitat ambiental fins a 15 punts.
f) Participació de la ciutadania en l’execució del projecte fins a 10 punts.

Selecció de propostes

Un cop finalitzi la fase de presentació de les propostes, la Comissió de Pressupostos Participatius, formada per un representant de cada grup municipal i ciutadania, seleccionarà les propostes que passaran a la següent fase. Les propostes seran sotmeses a una valoració tècnica per part dels equips municipals, que determinaran la seva viabilitat tant tècnica com econòmica. Els projectes que siguin validats per l’equip tècnic de l’Ajuntament, tornaran a la comissió que escollirà els projectes que passaran a votació. 

Votacions

Els veïns i veïnes podran votar les propostes de manera telemàtica, a través de l'APP o la web municipal, del 23 de maig al 22 de juny de 2025. També es podrà votar de forma presencial, a través d'urna, del 21 al 22 de juny de 2025.

Amb aquest mecanisme de participació, els ciutadans tenen l'oportunitat de decidir directament en què s'inverteix una part dels recursos municipals, fomentant la implicació i la col·laboració per aconseguir un municipi més sostenible i compromès amb els ODS.

Bases i convocatòria